Reviews

Creality K1 Max Review

Creality K1 Max Review: Η 3D Εκτύπωση σε άλλο επίπεδο.

Η 3D εκτύπωση εξελίσεται με γοργούς ρυθμούς, και η Creality, ως μία από τις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες οικονομικών 3D Printer στον κόσμο, προσπαθεί να παραμείνει στην κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία των μοντέλων K1 και K1 Max αποτελεί την προσπάθεια της εταιρείας να προσφέρει νέες επιλογές στους λάτρεις της 3D εκτύπωσης. Σε αυτό το review, θα εξετάσουμε προσεκτικά τον Creality K1 Max, επικεντρώντας την προσοχή μας στην κατασκευή, την ποιότητα εκτύπωσης, τα υλικά που μπορεί να εκτυπώσει, το μέγεθος του, τους αισθητήρες και τις δυνατότητές του.

Τι περιέχει η συσκευασία;

K1 max creality unboxing
K1 max creality unboxing
 • Touch Screen
 • 1Kg Hyper Creality PLA Filament
 • Glue Stick
 • Γράσο
 • Σετ εργαλείων
 • Βάση Filament
 • Έξτρα ανταλλακτικό Hotend
 • Σπάτουλα
 • Κοφτάκι
 • 1.2 Χιλ σύρμα για το καθάρισμα του Hotend
 • USB Flash Disk 16gb
 • Καλώδιο τροφοδοσίας
 • Οδηγίες χρήσης

Σχεδίαση και λειτουργικότητα

Ο K1 Max είναι ένας σχετικά μεγάλος εκτυπωτής, ιδανικός για μεγάλους όγκους εκτύπωσης. Έχει διαστάσεις 435 x 462 χιλιοστών, χωρίς το νήμα που κρέμεται σε μια βάση στο πίσω μέρος. Εξαιτίας αυτού, χρειάζεστε ένα τραπέζι περίπου 600 χιλιοστών βάθος.

Στα 526 χιλιοστά ύψος, απαιτείται περισσότερος χώρος για να αφαιρέσετε την γυάλινη κορυφή όταν αλλάζετε το filament. Αυτή η περιοχή είναι ο μόνος τρόπος πρόσβασης για τον μοχλό απελευθέρωσης στο πάνω μέρος του extruder.

Η πρόσοψη και η επάνω επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα, προσφέροντας μια λεία και στιβαρή σχεδίαση. Ωστόσο, έχει μη αφαιρούμενα πλαινά πλαστικά, καθώς στην δεξιά πλευρά είναι βιδωμένος ένας αρκετά μεγάλος ανεμιστήρας για την επαρκή ψύξη της εκτύπωσης.

Συνολικά, ολόκληρος ο 3D Printer ζυγίζει 18 κιλά.

Η πρόσοψη του εκτυπωτή διαθέτει μια επαρκής σε μέγεθος έγχρωμης οθόνη αφής 4.3 inch . Σας επιτρέπει να περιηγηθείτε και να ελέγξετε τα αρχεία εκτύπωσης από ένα USB, τη διαδικασία εκτύπωσης τους καθώς και αρκετές ρυθμίσεις του εκτυπωτή.

Ο Creality K1 Max, διαθέτει φίλτρο αέρα (HEPA) κάτι που συχνά συναντάμε σε υψηλής ποιότητας εκτυπωτές. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό όταν εκτυπώνετε με υλικά όπως το ABS που εκπέμπουν επικίνδυνες οσμές.

Στην καρδιά αυτού του εκτυπωτή βρίσκεται όγκος εκτύπωσης 300 x 300 x 300 χιλιοστών. Αυτός είναι ένας τυπικός όγκος σε αυτήν την κατηγορία και εύρος τιμών.

Ο δύο γραναζιών direct extruder  εξασφαλίζει συνεπή παροχή νήματος, επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιείτε και άλλα υλικά. Το Hotend διαθέτει ένα nozzle 0,4 χιλιοστών, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε μεταξύ 0,6 χιλιοστών ή 0,8 χιλιοστών. Η προεγκατεστημένη nozzle επιτρέπει μέγιστη θερμοκρασία 300℃, ενώ η επιφάνεια εκτύπωσης μπορεί να φτάσει στους 100℃.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Creality περιλαμβάνει ένα πλήρες ανταλλακτικό hotend στη συσκευασία. Περιλαμβάνει επίσης ένα κάλυμμα σιλικόνης και τις απαραίτητες βίδες.

Το μεγάλο αλουμινένιο Bed λειτουργεί με τροφοδοσία AC, προσφέροντας γρήγορη θέρμανση. Σε περίπου 90 δευτερόλεπτα, μπορεί να φτάσει από τη θερμοκρασία δωματίου σε 60°C. Επιπλέον, μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία 100°C σε τρία λεπτά.

Ο K1 Max μπορεί να δημιουργήσει ένα Bed Mesh με τους ενσωματωμένους αισθητήρες. Μπορεί να διορθώσει τυχόν μικρές ατέλειες στο κρεβάτι για να εξασφαλίσει ένα άψογο πρώτο Layer κατά την εκτύπωση.

K1 max creality unboxing

Extruder - Hotend

Ο Direct Extruder του K1 Max με διπλά γρανάζια είναι πανάλαφρος μόλις 190 γραμμάρια, επιτρέποντας υψηλές ταχύτητες εκτύπωσης.

Ο K1 Max διαθέτει επίσης ένα καινοτόμο Hotend με νέας κατασκευής κυκλική κεραμική αντίσταση. Φτάνει γρήγορα σε θερμοκρασία 200°C σε μόλις 37 δευτερόλεπτα. Ο λαιμός αντέχει σε θερμοκρασίες έως και 300°C, καθιστώντας το συμβατό με περισσότερα υλικά.

Η nozzle διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα κραδασμών που αντισταθμίζει αυτόματα τον συντονισμό του εκτυπωτή κατά την εκτύπωση σε υψηλές ταχύτητες. Αυτό το χαρακτηριστικό εξαλείφει αποτελεσματικά το ringing που σχηματίζεται από δονήσεις.

Το περίβλημα της nozzle διαθέτει ανεμιστήρα ψύξης και ενσωματώνει ειδικά σχεδιασμένο αεραγωγού, που διοχετεύει τη ροή αέρα απευθείας προς την εκτύπωση. Αυτός ο σχεδιασμός ενισχύει την ψύξη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εκτύπωσης σε υψηλές ταχύτητες.

Χάρις στα παραπάνω ο K1 Max έχει υψηλό flow της τάξεως των 32mm³/s.

 

k1-extrusion-mechanism-kit
Creality-3D-K1-Ceramic-Heating-Block-Kit-2

AI Lidar

To Lidar χαρτογραφεί το πρώτο layer μιας εκτύπωσης και εντοπίζει εάν υπάρχει πρόβλημα και σας ειδοποιεί για αυτό. Επιπλέον, το σύστημα lidar θα βοηθήσει επίσης τον εκτυπωτή στη ρύθμιση της ροής του νήματος.

 

AI Camera

Ο K1 Max ενσωματώνει μια κάμερα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση ξένων αντικειμένων, αστοχίας κατα την εκτύπωση και πολλά άλλα. Θα σας δώσει επίσης ειδοποιήσεις εάν παρουσιαστούν τέτοια σφάλματα. Παρακολουθεί τη διαδικασία εκτύπωσης και δημιουργεί βίντεο time-lapse.

Λογισμικό

Το λογισμικό του εκτυπωτή χωρίζεται σε δύο μέρη, το Creality OS και το Creality Print .

Creality OS 

Το Creality OS είναι βασισμένο στο γνωστό Open-source λογισμικό για 3D Printers το Klipper. H Creality σε αυτη την υλοποίηση έχει καταφέρει να διατηρήσει τα καλά χαρακτηριστικά του όπως ταχύτητα, την απομακρυσμένη σύνδεση στον εκτυπωτή αλλα δυστυχώς όχι την ευελιξία του.

Κατά την χρήση του παρατηρήθηκε η έλλειψη βασικών δυνατοτήτων όπως η ρυθμίση Z-offset, η δυνατότητα δημιουργίας νέων Macros ή επεξεργασίας των ίδη υπάρχων.

Μετά από μέρες χρήσης του K1 Max η Creality προσέφερε νέο Update το οποίο ηταν πανεύκολο στην εγκατάσταση του. Η σημαντικότερη προσθήκη είναι η δυνατότητα Root Access με την οποία ο χρήστης μπορεί να είσελθει στον εκτυπωτή σαν Super User και να εγκαταστήσει το interface του fluid για να αποκτήσει της περαιτέρω δυνατότητες που του λείπουν. Η διαδικασία αυτή θα ανέβει σε ένα επόμενο άρθρο.

Creality Print

Το Creality Print Slicer δεν μας εντυπωσίασε με τις δυνατότητες του.  Πρόκειτε για ένα generic κατα την γνώμη μας, slicer χωρίς να προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο προσόν έναντι των γνωστών slicer όπως Cura, Prusa Slicer, Orcaslicer και άλλους.

 

Ταχύτητα και ποιότητα εκτύπωσης

O Creality K1 Max εκτυπώνει εντυπωσιακά. Μερικές μέρες μετά το Unboxing και αρκετές εκτυπώσεις αργότερα όλες οι εκτυπώσεις μας ήταν επιτυχημένες, το K1 Max παρήγαγε μοντέλα με αξιοθαύμαστη ποιότητα. Για τις εκτυπώσιες μας χρησιμοποιήσαμε το Creality Print με το προεπιλεγμένο προφίλ 0,2 mm. 

Η πρώτη μας εκτύπωση είναι το γνωστό σε όλους τους λάτρεις του 3D Printing το Benchy. Το Benchy βρίσκεται Presliced στην μνήμη του εκτυπωτή το οποίο και εκτυπώσαμε χρησιμοποιώντας το Fusement Strardust Violet PLA. To Presliced μοντέλο εκτυπώθηκε σε χρόνο περίπου 16 λεπτών προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης.

Συμπεράσματα

Ο Creality K1 Max είναι εξαιρετικός για τους λάτρεις της 3D εκτύπωσης που θέλουν ταχύτητα και φιλικότητα προς τον χρήστη.

Αυτός ο τρισδιάστατος εκτυπωτής προσφέρει απαράμιλλες ταχύτητες εκτύπωσης και δεν θέτει σε κίνδυνο την απόδοση ή την ποιότητα εκτύπωσης. Επιπλέον, λειτουργεί με πολλά είδη νημάτων. Το εύκολο Bed leveling  και άλλες αναβαθμισμένες τεχνολογίες μας εξοικονομούσαν χρόνο για περισσότερες εκτυπώσεις.

Πάρα πολύ σημαντικό είναι να ανεφέρουμε οτι χάρις την κατεσκευή του που περικλείει την επιφάνεια εκτύπωσης μπορέσαμε να εκτυπώσουμε εύκολα τα δύσκολα κατα την εκτύπωση υλικά όπως ABS και ASA σε ταχύτητες 300mm/s. 

Συνεπώς κατά την γνώμη μας ο εκτυπωτής κατασκευαστικά είναι εξαιρετικός δυστυχώς όμως το λογισμικό το βρίσκουμε λιγακί περιοριστικό καθώς χρήζει βελτίωσης. Παρακολουθώντας τις ενημερώσεις της Creality πιστεύουμε οτι είναι θέμα χρόνου να λυθούν όλα τα προβλήματα και να προστεθούν καινούργιες λειτουργίες και δυνατότητες.

Αφήστε μια απάντηση