Οδηγοί εκτύπωσης

Οδηγός εκτύπωσης ABS

Το ABS (ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο) είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές αρκετά διαδεδομένο στη βιομηχανία. Το υλικό αυτό μπορεί να λιώσει και να ψυχθεί πολλές φορές χωρίς καμία σημαντική υποβάθμιση των ιδιοτήτων του καθιστώντας το ιδανικό για την χρήση του ως Filament των τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Το ακρυλονιτρίλιο συμβάλλει επίσης στη χημική αντίσταση, την αντοχή στην κόπωση, τη σκληρότητα και την ακαμψία, ενώ αυξάνει τη θερμοκρασία εκτροπής της θερμότητας. Το στυρένιο δίνει στο πλαστικό μια γυαλιστερή, αδιαπέραστη επιφάνεια, καθώς και σκληρότητα, ακαμψία και βελτιωμένη ευκολία επεξεργασίας. Το πολυβουταδιένιο, μια ελαστική ουσία, παρέχει σκληρότητα και ολκιμότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, με το κόστος της αντοχής στη θερμότητα και της ακαμψίας.

Το ABS είναι φθηνό, ισχυρό, έχει υψηλή σταθερότητα και μπορεί να υποβληθεί σε μετα-επεξεργασία με διάφορους τρόπους (λείανση, βαφή, κόλληση, πλήρωση και χημική εξομάλυνση).

 

Fusement Easy Fuse ABS

 

Αγορά Fusement Easy Fuse ABS 

Εκτύπωση ABS σε κλειστό χώρο

Το ABS καλό είναι να εκτυπώνεται σε ανοιχτό ή σε καλά αεριζόμενο χώρο λόγω της οσμής του. Η θέρμανση του στυρένιου που περιέχει το ABS καθιστά την οσμή του βλαβερή για την υγεία κυρίως σε άτομα μικρής ηλικίας.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις στο πρόβλημα της μυρωδιάς οι οποίες είναι:

  • Χρήση εκτυπωτή με Enclosure (περίβλημα)
  • Χρήση εκτυπωτή με ή κοντά σε εξαεριστήρα
  • Χρήση εκτυπωτή που έχει εγκατεστημένα φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα

 

Θερμοκρασίες εκτύπωσης

220–240 °C

80-105 °C

Η προτεινόμενη θερμοκρασία για την nozzle κυμαίνεται μεταξύ 220–240 °C.  Ενώ για το Bed κυμαίνεται από 80 μέχρι 105 °C. Οι θερμοκρασίες αυτές ενδέχεται αλλάζουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

 

Πλεονεκτήματα χρήσης ABS

·        Υψηλή μηχανική αντοχή

·        Αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες

·        Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό υλικό κατά του ηλεκτρισμού

·        Μπορεί να λειανθεί εκθέτοντας το σε ασετόν

·        Είναι ένα από τα πιο οικονομικά filament

 

Μειονεκτήματα χρήσης ABS

·        Βλαβερές για την υγεία οσμές

·        Wrapping

·        Αποκόλληση των Layer

 

Wrapping

 

Το ABS συρρικνώνεται σημαντικά καθώς κρυώνει, κάτι που είναι η πηγή όλων των προβλημάτων εκτύπωσης. Όταν το πρώτο στρώμα μιας εκτύπωσης κρυώσει, ακόμα και με ζεστή επιφάνεια εκτύπωσης, συρρικνώνεται και αρχίζει να ξεκολλάει και να σηκώνονται οι γωνίες. Αυτό το ελάττωμα εκτύπωσης είναι γνωστό ως παραμόρφωση (Wrapping)  και είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

 

Πιθανοί τρόποι αποφυγής του Wrapping:

·        Σωστή ευθυγράμμιση της επιφάνειας εκτύπωσης

·        Χρήση της σωστής θερμοκρασίας τόσο στη Nozzle όσο και στη επιφάνεια εκτύπωσης

·        Χρήση συγκολλητικού προϊόντος στην επιφάνεια εκτύπωσης όπως είναι τα σπρέι μαλλιών, η μπλε χαρτοταινία , το ζαχαρόνερο και άλλες μεθόδους.

·        Αργά πρώτα layer

·        Ρύθμιση θερμοκρασίας χώρου ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας και επιδεινώνει την συρρίκνωση του υλι

Αποκόλληση (Cracking)

Η αποκόλληση είναι όταν τα layer μιας εκτύπωσης τείνουν να διαχωρίζονται (αποκολλούνται) ή ακόμα και να ραγίζουν λόγω εσωτερικής τάσης που δημιουργείται κατά την ψύξη του εξαρτήματος. Όπως και η παραμόρφωση, είναι ελαττώματα που προκαλούνται από τη συστολή του υλικού κατά την ψύξη. Για το λόγο αυτόν συνιστάται να μη χρησιμοποιούνται οι ανεμιστήρες ψύξης της εκτύπωσης.

 

Χρήση enclosure

Η χρήση enclosure είναι πολύ σημαντική κατά την εκτύπωση τέτοιων υλικών δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να κρατά σταθερή την θερμοκρασία του χώρου του εκτυπωτή μειώνοντας σε μεγάλο ποσοστό το Wrapping καθώς και την αποκόλληση των layer.

Επιπλέον, με την τοποθέτηση φίλτρων Hepa η χρήση ABS μπορεί γίνει ασφαλής ακόμη για χώρους χωρίς καλό εξαερισμό.

 

Επεξεργασία μετά την εκτύπωση

Χάρη στις ιδιότητες το ABS μπορεί να επεξεργαστεί μετά την εκτύπωση με διάφορους τρόπους.
  • Λείανση με γυαλόχαρτο νερού : Για την λίανση των εκτυπώσεων προτίνεται η χρήση γυαλόχαρτου νερού καθώς το νερό λειτουργεί ως ψυκτικό και βοηθά να μην υπερθερμανθεί το σημείο που τρίβεται.
  • Λείανση με ασετόν: Η λείαση με ασετόν είναι σαφός δυσκολότερη από την λείανση με γυαλόχαρτο αλλά μπορεί να λειάνει σημεία που δεν μπορούν να τριφτούν με γυαλόχαρτο λόγο μικρού μεγέθους.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Abs μπορείτε να βρείτε στην Wikipedia.
 

 

 

Αφήστε μια απάντηση