Οδηγοί εκτύπωσης

Οδηγός εκτύπωσης PLA

Το πρώτο Filament που μαθαίνει να χρησιμοποιεί ένας αρχάριος χρήστης που μόλις εισήλθε στον κόσμο των τρισδιάστατων εκτυπωτων είναι το πολυγαλακτικό οξύ γνωστό ως PLA.

 

 

Fusement Easy Fuse PLA

Το PLA θεωρείται ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον Filament. Αρκετά Filament παράγονται από την απόσταξη και τον πολυμερισμό πετρελαίου. Σε αντίθεση με αυτά το PLA παρασκευάζεται από άμυλο καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμο καθιστώντας το μη τοξικό και βιοδιασπώμενο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Αγορά Fusement Easy Fuse PLA

Θερμοκρασίες εκτύπωσης

 

    180 – 220°C         

   0 – 60 °C         

 

Η προτεινόμενη θερμοκρασία για την nozzle κυμαίνεται μεταξύ 180 και 220 βαθμών κελσίου. Ενώ για το Bed κυμαίνεται από θερμοκρασία χώρου ως τους 60 βαθμούς κελσίου. Οι θερμοκρασίες αυτές ενδέχεται αλλάζουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

 

Ανεμιστήρες ψύξης εκτύπωσης

 

Για την εκτύπωση με PLA είναι απαραίτητη η χρήση ανεμιστήρων για την ψύξη της εκτύπωσης.

 

Το PLA λόγω της χαμηλής αντοχής του στις θερμοκρασίες (πάνω από 60 βαθμούς κελσίου) τείνει να παραμορφώνεται συνεπώς τα layer – στρώσεις πρέπει να ψύχονται επαρκώς για την αποφυγή παραμορφώσεων. Η προτεινόμενη ταχύτητα λειτουργίας των ανεμιστήρων είναι στο 100%  όπου ο χρήστη μπορεί το θέσει αυτή την μεταβλητή μέσω του εκάστοτε Slicer.

 

Η ψύξη της εκτύπωσης πρέπει να ξεκινά μετά το δεύτερο layer διότι είναι πιθανό το πρώτο να ξεκολλήσει από το Bed από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.

 

 

Ταχύτητες εκτύπωσης

 

Οι ταχύτητες εκτύπωσης για κάθε εκτυπωτή είναι διαφορετικές. Η σχέση ποιότητας – λεπτομέρειες της εκτύπωσης και της ταχύτητας είναι ανάλογη καθώς όσο αυξάνεται η ταχύτητα εκτύπωσης η ποιότητα μειώνεται ( ισχύει και το αντίστροφο). Για εκτυπώσεις με υψηλή ποιότητα προτείνονται ταχύτητες ως 60 mm/s ενώ οι ταχύτερες εκτυπώσεις μπορεί να φτάσουν και τα 100 mm/s εξαρτάται από τις δυνατότητες του εκάστοτε εκτυπωτή.

 

THE BEST 3D PRINTER FILAMENT PLA STARDUST GLITTER VIOLETfusement

Fusement Easy Fuse PLA δείγμα μώβ χρώματος με χρυσόσκονη

Πλεονεκτήματα χρήσης PLA

 

 • Εύκολο στη χρήση
 • Δεν απαιτεί θερμαινόμενη επιφάνεια (Bed)
 • Φιλικό στο περιβάλλον
 • Δεν είναι τόξικο
 • Οι natural εκδοχές του PLA χαρακτηρίζονται ως ασφαλή να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
 • Είναι σχετικά οικονομικό
 • Προσφέρει υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις
 • Εκτυπώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνοντας ποσοστό αποτυχιών κατά την εκτύπωση

 

Μειονεκτήματα χρήσης PLA

 

 • Δεν έχει υψηλή μηχανική αντοχή σε σχέση με άλλα υλικά
 • Χαμηλή αντίσταση στη θερμοκρασία ( παραμορφώνεται σε θερμοκρασίες άνω των 60)
 • Δεν είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες
 • Δεν είναι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία

 

Wikipedia

Χρησιμες Πληροφορίες

To PLA χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε επιτραπέζιους 3D εκτυπωτές επεξεργασίας ινών (π.χ. RepRap). Τα τυπωμένα στερεά από PLA μπορεί να είναι εγκιβωτισμένα σε γύψινα καλούπια, στη συνέχεια να ψήνονται στο φούρνο, έτσι ώστε το προκύπτον κενό να μπορεί να πληρωθεί με τηγμένο μέταλλο. Αυτό είναι γνωστό ως “χύτευση κενού PLA”, ένα είδος χύτευσης επένδυσης.

Όντας σε θέση να διασπαστεί σε αβλαβείς γαλακτικό οξύ, το PLA χρησιμοποιείται σε ιατρικά εμφυτεύματα με τη μορφή αγκυρών, βιδών, πλακών, καρφιών, ράβδων, και πλέγματος. Ανάλογα με τον ακριβή τύπο που χρησιμοποιείται, διασπάται μέσα στο σώμα μέσα σε 6 μήνες έως 2 χρόνια. Αυτή η σταδιακή διάσπαση είναι επιθυμητή για μια κατασκευή υποστήριξης, διότι μεταφέρει σταδιακά το φορτίο στο σώμα (π.χ. στο οστό) καθώς η περιοχή θεραπεύεται. Τα χαρακτηριστικά αντοχής των εμφυτευμάτων από PLA και ΡLLΑ είναι καλά τεκμηριωμένη.

Το PLA μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα διασπώμενο υλικό συσκευασίας, παραγωγής είτε με χύτευση, έγχυση σε καλούπι, ή περιστροφή. Από αυτό το υλικό έχουν γίνει κούπες και τσάντες. Σε μορφή φιλμ, έχει την ιδιότητα να συρρικνώνεται με τη θέρμανση, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε σήραγγες συρρίκνωσης. Είναι χρήσιμο για την παραγωγή χαλαρού πληρωτικού υλικού συσκευασίας, τσαντών κομπόστ, συσκευασιών τροφίμων, και επιτραπέζιων σκευών μίας χρήσης. Με τη μορφή των ινών και μη υφασμένων υφασμάτων, το PLA έχει επίσης πολλές δυνατότητες χρήσης, για παράδειγμα, ως ταπετσαρία, ενδύματα μίας χρήσης, τέντες, προϊόντα γυναικείας υγιεινής, πάνες.

Το ρακεμικό και το απλό ΡLLΑ έχει χαμηλή θερμοκρασία υαλώδους μετάβασης, η οποία είναι ανεπιθύμητη. Ένα στερεοσύμπλοκο του PDLA και του PLLA έχει υψηλότερη θερμοκρασία υαλώδους μετάβασης, που του δίνει περισσότερη μηχανική αντοχή. Εχει ένα ευρύ φάσμα των εφαρμογών, όπως υφαντά πουκάμισα (με δυνατότητα να σιδερωθούν), δίσκους για συσκευές μικροκυμάτων, εφαρμογές hot-fill και ακόμη και πλαστικά εφαρμοσμένης μηχανικής (σε αυτή την περίπτωση, το στερεοσύμπλοκο αναμιγνύεται με ένα ελαστικό πολυμερές όπως το ABS).

Τέτοια μείγματα έχουν επίσης καλή σταθερότητα και οπτική διαφάνεια, καθιστώντας τα χρήσιμα για εφαρμογές συσκευασίας low-end. Το καθαρό πολυ-L-γαλακτικό οξύ (PLLA), από την άλλη πλευρά, είναι το κύριο συστατικό στο Sculptra, ενός υλικού μακράς διαρκείας με χρήση ως ενισχυτικό του όγκου του προσώπου, για τη λιποατροφία στα μάγουλα. Η πρόοδος στη βιοτεχνολογία έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εμπορικής παραγωγής του D-εναντιομερούς, κάτι που δεν ήταν δυνατό μέχρι πρόσφατα.

 

Αφήστε μια απάντηση