Wiki

Τι είναι Filament και πως να διαλέξω το κατάλληλο;

Το Filament 3D εκτύπωσης είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τρισδιάστατων εκτυπώσεων μέσωv τρισδιάστατων εκτυπωτών. Είναι ένα μακρύ, λεπτό πλαστικό νήμα – κορδόνι που τροφοδοτείται μέσω του extruder του εκτυπωτή και λιώνει, στρώμα-στρώμα, για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ανοίξει νέες δυνατότητες για τη δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας αντικειμένων, από λειτουργικά μέρη έως διακοσμητικά αντικείμενα. Ωστόσο, η επιλογή του σωστού νήματος για την εφαρμογή τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Με τόσα πολλά διαθέσιμα υλικά, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιο είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε ορισμένους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε το κατάλληλο νήμα για την εφαρμογή σας.

Τα πιο διαδεδομένα filament

  • PLA (Polylactic acid): Είναι θερμοπλαστικός πολυεστέρας που είναι γνωστός ότι είναι βιοδραστικός και βιοαποικοδομήσιμος. Προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές όπως το άμυλο καλαμποκιού και το ζαχαροκάλαμο. Το PLA δουελύεται εύκολα σε χαμηλές θερμοκρασίες και σπάει εύκολα αν χτυπηθεί. Είναι μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν ένα φιλικό προς το περιβάλλον νήμα και σε αντίθεση με το ABS, δεν έχει οσμή.
  • ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene): Το συγκεκριμένο υλικό απαιτεί θερμαινόμενο κρεβάτι και υψηλές θερμοκρασίες εκτύπωσης. Αυτό το θερμοπλαστικό υλικό είναι ανθεκτικό, φθηνό και σχετικά δύσκολο στην εκτύπωση.
  • PETG (polyethylene terephthalate): Αυτό το υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί, είναι εύκολο να το δουλέψετε και προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στις θερμοκρασίες από το PLA.
  • Το TPU (Thermoplastic polyurethane) είναι ένας τύπος εύκαμπτου και ελαστικού νήματος τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η ελαστικότητα και η ανθεκτικότητά του μοιάζει με καουτσούκ και το καθιστούν κατάλληλο για χρήσεις που απαιτούν απορρόφηση κραδασμών και ευκαμψία.
  • Το ASA (Acrylonitrile-styrene-acrylate) είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του ABS. Το υλικό έχει αναπτυχθεί ειδικά για να είναι πιο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες. Το ASA είναι ισχυρό, άκαμπτο και σχετικά εύκολο στην εκτύπωση από το ABS. Το υλικό είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό στις χημικές επιδράσεις και τη θερμότητα.

Τι πρέπει να λάβω υπόψιν πριν αγοράσω Filament;

Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν αγοράσετε Filament;

Ιδιότητες υλικού

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του σωστού νήματος είναι οι ιδιότητες του υλικού. Οι μηχανικές, θερμικές και χημικές ιδιότητες του υλικού θα καθορίσουν πόσο καλά αποδίδει στη συγκεκριμένη εφαρμογή σας. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε ένα ισχυρό, ανθεκτικό εξάρτημα, υλικά όπως ABS, νάιλον ή PETG μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Εάν χρειάζεστε ένα βιοδιασπώμενο, ασφαλές για τρόφιμα υλικό, το PLA μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Λάβετε υπόψη τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της εφαρμογής σας και επιλέξτε ένα υλικό που καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

Χρώμα και φινίρισμα

Το χρώμα και το φινίρισμα του νήματος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τα Filament διατίθενται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων και φινιρισμάτων, από αδιαφανές έως ημιδιαφανές έως μεταλλικό.Σκεφτείτε την επιθυμητή αισθητική του έργου σας και επιλέξτε ένα νήμα που θα πετύχει αυτή την εμφάνιση.

Κατασκευαστής και Ποιότητα

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο κατασκευαστής και η ποιότητα του νήματος. Επιλέξτε έναν αξιόπιστο κατασκευαστή  παραγωγής νημάτων υψηλής ποιότητας. Το νήμα χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα εκτύπωσης, φράξιμο της nozzle, την ανεπιθύμητη αποκόλληση της εκτύπωσης και άλλα προβλήματα.

Συμβατότητα με τον εκτυπωτή σας

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η συμβατότητα του νήματος με τον 3D εκτυπωτή σας. Ορισμένοι εκτυπωτές ενδέχεται να είναι συμβατοί μόνο με ορισμένα υλικά ή να απαιτούν συγκεκριμένες αναβαθμίσεις υλικού για την εκτύπωση συγκεκριμένων νημάτων.

Ορισμένα υλικά ενδέχεται να απαιτούν συγκεκριμένες διαμέτρου nozzle ή ταχύτητες εκτύπωσης.  Φροντίστε να ερευνήσετε τη συμβατότητα του νήματος με τον εκτυπωτή σας πριν κάνετε μια αγορά.

Κόστος

Τα υλικά υψηλής απόδοσης όπως το νάιλον ή το πολυανθρακικό (PC) μπορεί να είναι πιο ακριβά από το PLA ή το ABS. Επιπλέον, το κόστος του νήματος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα, το χρώμα ή τη μάρκα. Λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό σας και την ποσότητα του νήματος που θα χρειαστείτε για το έργο σας.

Διαθεσιμότητα και Παράδοση

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η διαθεσιμότητα του νήματος. Ορισμένα νήματα μπορεί να είναι πιο εύκολα διαθέσιμα, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν αποστολή από έναν κατασκευαστή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη διαθεσιμότητα και τις επιλογές παράδοσης του νήματος που εξετάζετε για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι προσβάσιμο όταν χρειαστεί.

Αποθήκευση

Η σωστή αποθήκευση και ο χειρισμός του νήματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εκτύπωσης. Ορισμένα νήματα είναι υγροσκοπικά, που σημαίνει ότι απορροφούν την υγρασία από τον αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ποιότητα εκτύπωσης. Φροντίστε να αποθηκεύσετε το νήμα σε ξηρό και δροσερό μέρος και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αεροστεγή δοχεία ή συσκευασίες silica για να αποτρέψετε την απορρόφηση υγρασίας.

Πειραματισμός και Δοκιμή

Ακόμη και με όλη την έρευνα και την εξέταση, μπορεί να χρειαστούν κάποιοι πειραματισμοί –  δοκιμές για να βρείτε το τέλειο νήμα για το έργο σας. Είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάζετε ένα μικρό δείγμα του νήματος πριν δεσμευτείτε για ένα μεγάλο έργο ή εκτύπωση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν πιθανά προβλήματα από νωρίς και να κάνετε προσαρμογές στις ρυθμίσεις ή στο υλικό, όπως απαιτείται.

Συνοπτικά, η επιλογή του σωστού νήματος απαιτεί προσεκτική εξέταση μιας ποικιλίας παραγόντων. Αξιολογώντας τις ιδιότητες του υλικού, την συμβατότητα με τον εκτυπωτής σας, το κόστος, το χρώμα και το φινίρισμα, τον κατασκευαστή και την ποιότητα, μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο νήμα για τις ανάγκες σας και να δημιουργήσετε επιτυχημένες τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Με το ευρύ φάσμα των νημάτων που διατίθενται, υπάρχει ένα υλικό που ταιριάζει σε κάθε έργο και επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Creality CR-PLA Red 1kg

17,64

Fillamentum TPE 90A 500gr

36,99

FUSEMENT CELESTIA PLA BLUE

32,67

Fillamentum PLA Concrete Grey 750gr

20,43

Fillamentum PLA Purple Red 750gr

25,29

Creality CR-PET-G Yellow 1kg

13,50

FUSEMENT EASYFUSE PLA SILK COPPER 1Kg

24,75

FUSEMENT STARDUST PLA BLACK

23,22

Fillamentum ABS Cobalt Blue 750gr

18,90

Creality CR-PLA Gold 1kg

17,64

Fillamentum PLA Vertigo Cherry 750gr

25,29

Creality CR-PET-G Transparent Blue 1kg

13,50

Αφήστε μια απάντηση